TIPS

Hieronder vind je diverse Tips om je te helpen bij een optimale voorbereiding op de Quizavond.

1 Team

a.

Zorg voor voldoende mensen in je Team. Voor de Buitenopdrachten moet je enkele Teamleden tijdelijk missen. Je hebt ook mensen nodig die aan de binnenvragen en -opdrachten werken. En iemand die de boel coördineert kan ook handig zijn. Gezien de hoeveelheid vragen en opdrachten adviseren we een Teamgrootte van minimaal 10 personen. Je mag je Team zo groot maken als je zelf wilt. Want hoe meer hulp, hoe beter en hoe meer gezelligheid. 

b.

Het kan een voordeel zijn om in je Team mensen van verschillende leeftijden, met verschillende achtergronden, ervaringen, kennis en interesses te hebben. 


2 Informatiebronnen

a.

Zorg voor voldoende betrouwbare en goed werkende informatiebronnen. Alle denkbare middelen zijn toegestaan.

b.

Bedenk wie er buiten je Team als “hulplijn” zou kunnen dienen en stel hen daarvan op de hoogte.

c.

Zorg ervoor dat je met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik kunt maken van internet. Denk daarbij aan computer, laptop, tablet of smartphone.

d.

Zorg ervoor dat alle apparatuur voldoende opgeladen is of neem je oplader of powerbank mee.

e.

Test elk apparaat dat je wilt gaan gebruiken op het Hoofdkwartier van je Team, liefst met enkele tegelijk, zodat je zeker weet dat dat goed werkt.

f.

Zorg dat je de WIFI-code bij de hand hebt.

g.

Zorg voor een goed werkende USB-aansluiting op ten minste één computer of laptop want het Quizboek wordt op USB-stick aangeleverd en het Antwoordformulier moet digitaal ingevuld worden.

 

 

3 Printen

a.

Doordat het Quizboek op USB-stick wordt geleverd kun je het op diverse computers zetten of als bestand mailen naar tablet of smartphone, zodat er vanaf meerdere schermen tegelijk gewerkt kan worden.

b.

Wanneer je het Quizboek wilt printen, moet je ermee rekening houden dat het veel pagina’s en afbeeldingen bevat. Uiteraard is printen in zwart-wit mogelijk, je kunt dan voor de kleurafbeelding alsnog op het scherm van je computer kijken.

c.

Het antwoordformulier moet uitgeprint ingeleverd worden. Digitaal invullen geniet de voorkeur.

   

4 Beeld en geluid

a.

Zowel voor het openen van het Quizboek als voor het invullen van het Antwoordformulier heb je een pdf-reader nodig. Zorg dat deze up-to-date is en goed werkt. Deze kun je gratis downloaden of updaten via de website van Acrobat-Adobe.

b.

Zorg ervoor dat je geluidsfragmenten en filmpjes kunt afspelen, test ook je speakers of boxen.

c.

In het Quizboek staan mogelijk opdrachten waarbij foto’s of filmpjes gemaakt moeten worden. Bereid je dus goed voor:           

-Waarmee maak je beeldmateriaal? Fototoestel, filmcamera, telefoon?                

-Hoe krijg je het beeldmateriaal op je computer en op de USB-stick? 
-Hoe kun je de grootte van beeldbestanden veranderen met een bepaalde instelling van de camera of op je computer?

d.

Volg bij het opslaan van beeld- en geluidsmateriaal de instructies die bij de vraag aangegeven zijn. Dit is essentiëel voor onze verwerking van alle resultaten! Onjuist opslaan of een foute bestandsnaam brengen voor ons extra zoekwerk met zich mee. We kunnen daarom dan ook punten in mindering brengen.    

 

5 Strategie

a.

Bedenk hoe je je tijd zo efficiënt mogelijk kunt besteden.           

b.

In het Quizboek staat bij elke vraag aangegeven wat het te behalen aantal punten is. Houd de tijd dus in de gaten en weeg deze af tegen de punten die met de nog te beantwoorden vragen kunt behalen.

 

 

 6 Buitenopdrachten

a.

Voor de Buitenopdrachten waarvoor je op pad moet, is het verstandig om op safe te spelen. Zorg ervoor dat je foto’s/filmpjes kunt maken en pen en papier hebt. Ook kan licht handig zijn evenals contact kunnen leggen met het Hoofdkwartier.

b.

Je bepaalt zelf hoe laat je aan de Buitenopdrachten begint. Houd er wel rekening mee dat de antwoorden en resultaten van de Buitenopdrachten tijdig op het Antwoordformulier verwerkt moeten worden en dat de Quiz-envelop tijdig ingeleverd moet zijn. En let op: De concurrentie ligt op de loer!!!

 

7 Creativiteit 

a.

Zorg voor voldoende creatieve personen in je Team. Er zijn genoeg opdrachten voor groot en klein waarbij een creatieve geest belangrijk is en fantasie de hoofdrol speelt.

b.

Het kan handig zijn om knutselmateriaal zoals papier/stiften/kleurpotloden/scharen/plakband/lijm/krijtjes en alles waar je nog meer mee kunt knutselen klaar te hebben liggen. Wie weet heb je het nodig.

 

 

8 Algemeen 

a.

Zorg voor voldoende koffie, thee, fris, bier, wijn, chips en andere versnaperingen.

b.

Zorg voor voldoende zitplaatsen en werkruimte voor alle Teamleden.

c.

Tijdens en na de inlevertijd is er in De Mortel gelegenheid om, onder het genot van een drankje, samen met alle deelnemende Teams en de organisatie na te borrelen en ervaringen uit te wisselen. Consumpties zijn daarvoor voor eigen rekening.

d.

Zorg vooral voor enthousiasme, een goede sfeer en veel plezier!